U utorak, 16.4.2018.g. u sklopu kolegija Programiranje II. održat će se predavanje “Croduino i proizvodnja elektroničkih pločica u Hrvatskoj” te nakon toga početnička Croduino radionica.
Croduino je prva Arduino kompatibilna pločica koja je proizvedena u Hrvatskoj. Kreirana sa željom da Arduino bude dostupniji u Hrvatskoj, kroz mnogo godina postojanja probio se u brojne domaće ustanove, škole i fakultete. Današnji primarni cilj mu je edukacija u području programiranja i elektronike, a osim toga često se koristi i za automatizaciju. Proizveden i prodan je u količinama većim od 5000 komada.
Sažetak predavanja
Sve nas okružuju elektronički proizvodi, a ipak je proces nastajanja elektroničkih proizvoda poprilično nepoznat. Predavanje obuhvaća korake pri proizvodnji jednog elektroničkog proizvoda na način na koji se to radi u Osijeku, u maloj firmi TAVU d.o.o. Osim toga, saznat ćete o Croduinu – prvoj hrvatskoj Arduino kompatibilnoj pločici, prodanoj u više od 5000 primjeraka diljem svijeta te općenito o priči približavanja makers pokreta svima kroz projekt nazvan “e-radionica.com”.
Sažetak radionice
Croduino je 100% Arduino kompatibilna pločica. Na radionici će se pričati o osnovama mikrokontrolera i njihovog korištenja, Arduinu, osnovnim elektroničkim komponentama i pravilima, a sve će se potkrijepiti primjerima na samim pločicama. Na kraju ćemo koristeći easyC sustav povezati napredan senzor i čitati njegove vrijednosti.
Životopis predavača
David Zovko student je osječkog FERIT-a, a ujedno i pokretač te vlasnik e-radionica.com, branda za razvoj i proizvodnju elektroničkih proizvoda još od 2011. godine. Od onda razvio je 55+ proizvoda za makers zajednicu od kojih su svi open-source, pripremio mnoštvo tutorijala i video lekcija. Također je razvio desetak hardwareskih proizvoda koji su proizvedeni u velikim količinama i koriste se na diljem svijeta. Supokretač je prve hrvatske Kickstarter crowdfunding kampanje “Simavision”.

 

Sve studente koji planiraju pohađati radionicu, molimo da naprave sljedeće korake: