Svima je već poznato kako su prakse u Tvornici uvijek otvorene, a ovaj ponedjeljak donosimo vam iskustvo našeg frontend developera Antonia koji je, nakon odrađene studentske prakse, ostao raditi u Tvornici preko studentskoga ugovora.

 

Materijali koji pomažu u učenju o frontendu

Antonio je otkrio kako mu je jako malo znanja s fakulteta bilo korisno za područje kojim se bavi, ali je počeo učiti iz materijala koji su mu se prvi pojavljivali kada je istraživao na Google-u. Neki od njih su W3schools, Stack Overflow, CSS Tricks te po preporuci kolega Codecademy, freeCodeCamp, a počeo je pratiti i neke od developerskih tutorial kanala na YouTubeu. Učenje iz svih navedenih materijala mu je stvorilo predodžbu da jako puno zna i da brzo uči. Tek kada je došao na praksu u Tvornicu, shvatio je koliko je bio u krivu. To objašnjava time da je pri rješavanju konkretnih zadataka i proučavanju dokumentacije, vidio da ima još jako puno prostora za učenje. Ako ne znate odakle krenuti, pogledajte Factory GitHub profil i krenite s učenjem!

Znanje od prije prakse se višestruko povećalo. Stvarno sam zahvalan na mogućnosti koja mi se ponudila u Tvornici i malo mi je žao što se nisam i ranije javio na praksu.

Zašto ne smijete odustati od rješavanja zadatka koliko god se činio težak

Postoji jedan korak između onoga kada pošaljete prijavu za praksu i našeg poziva za razgovor na posao, a to je zadatak koji trebate riješiti. Antonio je dobio zadatak u kojemu je njegov budući mentor mogao vidjeti njegovo trenutno znanje o frontendu. Priznaje kako je zadak bio dosta složen i, iako je uložio puno truda, nije ga napravio do kraja. Elementi stranice nisu bili najpreciznije posloženi pa je razmišljao treba li uopće poslati zadatak. Srećom, brzo ga je ta dvojba prošla – poslao je zadatak i dobio odgovor kako je njegov budući mentor zadovoljan rješenjem te pojašnjenje da nije bilo ni presudno da se zadatak riješi do kraja nego je važno pokazati volju i dati ljudima u Tvornici jasniju sliku o tome koliko se razumiješ u ono za što se prijavljuješ.

“Mentor me pitao što me konkretno zanima i s kojim tehnologijama želim raditi”

Antonio je znao da će imati mentora jer je, prije prijave za praksu, čitao iskustva s prijašnjih praksi u Tvornici pa je vidio tko su otprilike mentori. Pomogao mu je i kolega koji je bio prije njega na praksi i otkrio mu da su mentori odlični, pa po tome pitanju nije imao strahova.

Mali strah se ipak pojavio s prvim danima na praksi. Svjestan kako nije najbolje riješio testni zadatak, bio je zabrinut hoće li moći pratiti tempo kojim će se praksa odvijati i koliko će ‘naživcirati’ mentore svojim neznanjem. I to je brzo prošlo jer je bilo potpuno suprotno.

Praksa je bila prilagođena mom znanju, mentor me uputio što i odakle učiti ako mi je bilo potrebno nešto što do sada nisam koristio. Kad god sam negdje zapeo mentor bi došao i pomogao oko rješenja. Super stvar je bila i to što me mentor pitao što me konkretno zanima i s kojim tehnologijama želim raditi, tako da me i u tom pogledu onda usmjerio.

Tvornica te čeka!

Još uvijek nisi siguran trebaš li se prijaviti za praksu? Postani siguran! I ti ćeš, baš kao i Antonio, s nekim od kolega pronaći zajednički jezik pa ćete voditi zanimljive razgovore, na pauzama ćete ponekad zajedno ići na piće, a imamo i formulu za potencijalni nedostatak koncentracije – neograničene količine kave i čajeva raznih vrsta!

Ako si slučajno propustio video o našim praksama, skuhaj si kavu i pogledaj ga te pošalji svoju prijavu kako bismo iduću kavu pili skupa u prostorijama Tvornice. Čekamo te!