Već si sigurno vidio da su prakse u Tvornici uvijek otvorene, a ako postoji još netko tko nije siguran što to točno praksa obuhvaća, donosimo vam iskustvo našeg iOS developera Luke koji je odradio praksu u trajanju od mjesec i pol dana te nakon toga postao punopravni član Tvornice radom preko studentskog ugovora. Luka je naš kolega već devet mjeseci, a u nastavku pročitaj kako je tekao njegov put od prakse do prvih samostalnih projekata i uspješno implementiranih iOS aplikacija.

Tko je Luka i otkud ljubav prema iOS aplikacijama?

Luka je student druge godine diplomskog studija na FERIT-u. Kada je upisivao fakultet, nije bio siguran što želi pa se vodio logikom što bi najviše volio raditi nakon fakulteta i odluka je pala na FERIT. Prvi put je čuo za iOS i Apple kada su mu prijatelji pokazivali svoj prvi smartphone te je počeo proučavati iOS platformu i sve više o njoj učiti. Nakon nekog vremena si je kupio Apple računalo što je dodatno pojačalo zanimanje za razvijanjem iOS aplikacija na koje se odlučio zbog toga što se te tehnologije neprestano usavršavaju i uvijek se susreće s novim izazovima koje treba proučiti i riješiti.

O programskim jezicima

Lukin najdraži programski jezik je Swift, jezik koji je razvio Apple i prilagođen je za razvijanje na iOS platformi. Osim što bi se u njemu želio usavršiti, volio bi naučiti neki od jezika za razvijane na drugim mobilnim platformama kao što je Kotlin, koji je vrlo sličan Swift-u.

Zašto praksa baš u Tvornici?

Luka je pretraživao STUP kako bi pronašao adekvatnu praksu jer je ona na zadnjoj godini studija obavezna. Gledao je opise svih praksi i sve što je želio pronašao je upravo u opisu objave Tvornice.

Rečenica zbog koje sam se odlučio za praksu je: Našim pristupom praksi, želimo vas “naučiti pecati” što će vam koristiti u daljnjoj karijeri, a ne samo “dati ribu”

Nakon što se oduševio tom izjavom, pogledao je iskustva ostalih praktikanta, ispitao ih još neke stvari koje su mu bile nejasne i prijavio se. Najdraži dio prakse mu je usvajanje novih znanja i osjećaj kada pokrene aplikaciju na kojoj je radio. Nadodaje kako je na praksi osjetio što znači raditi u programerskoj tvrtki te kako izgleda posao kojim bi se volio baviti u životu.

Zašto svaki student treba doći na praksu u Tvornicu?

Luka bi preporučio praksu svim studentima. Stvari koje su se njemu svidjele su:

  • Pristupačne, vedre i nasmijane kolege
  • Odlična radna atmosfera za učenje i stjecanje novih znanja
  • Strpljivi mentori koji su voljni prenositi svoje znanje o tehnologijama

Kad smo kod mentora …

Matija je zakon, kaže nam Luka. Iako nisu bili u istom gradu, kaže kako mu je bio spreman pomoći kada god mu nešto nije bilo jasno.

Bio je dostupan od 7 ujutro do kasnih večernjih sati. Sve će ti objasniti i pomoći, osim što neće reći što da točno napišeš. To ponekad može biti užasno frustrirajuće (pogotovo kada ti nedostaje jedna linija koda i javiš mu se nakon par sati pokušavanja i mučenja), ali to je točno ono što sam tražio od prakse. Matija ima veliko znanje i to svoje znanje zna generalizirati i prenijeti na praktikanta.

Ostatak tima je također ostavio pozitivan dojam na Luku jer su, kako kaže, svi spremni komunicirati, poslušat će što imaš za reći te će dati sve od sebe da ti pomognu u pronalaženju rješenja.

Od slabog poznavanja tehnologija do postavljanja prvog projekta

Luka je na praksi bio zajedno s kolegom Mateom koji je također student FERIT-a. Obojica su slabo poznavali tehnologije, ali su svakim danom na praksi napredovali. Neke od stvari koje su radili su:

  • Postavljanje viewa na programerski način
  • Nativno rješenje za dohvaćanje podataka s interneta
  • Komunikacija između Table view controller-a i View controller-a
  • Error handling
  • Korištenje activity indicatora za signaliziranje loadanja podataka – prikaz unutar view-a te u statusnoj traci
  • Refresh controller
  • Upoznavanje i rad s MVP arhitekturom
  • Postavljanje projektne strukture
  • Upoznavanje i korištenje Podsa
  • Implementacija alamofire-a – zamijenili smo nativni mrežni kod sa Alamofire library-em
  • MVVM – upoznavanje i implementacija
  • Implementacija Reactivnog programiranja u projekt
  • Implementiranje koordinatora
  • Upoznavanje i implementiranje Realm-a

Nakon što su savladali sve spomenute tehnologije, svoje znanje su pokazali u izradi mobilne aplikacije za vremensku prognozu.

Planovi za budućnost

Luka je jedan od onih koji ne planiraju u Irsku. Njegova želja nakon završetka prakse bila je završiti fakultet i naći posao u kojemu će imati približno radnu atmosferu kao što je u Tvornici.

Praksa u Tvornici me razmazila i volio bih ostati raditi s ovim vedrim ljudima koji su uvijek spremni pomoći!

Nakon odrađene prakse, Lukina želja se djelomično ostvarila. Nije još završio fakultet, ali je nakon mjesec i pol prakse ostao raditi u Tvornici preko studentskog ugovora. Sada radi na projektima koji mu svaki dan pomažu da postane sve samostalniji. U početku mu je mentor davao instrukcije kako riješiti ili napraviti screen, a sada poseže za uputama samo u slučajevima gdje mu je implementacija nejasna ili komplicirana.

Samostalnosti pridonose i Unit testovi koje pišemo. Na taj način prilikom upoznavanja s projektom mogu reći mentoru na koji način bi izradio screen te nakon njegovog odobrenje, napišem test i započinjem s implementacijom.

Koliko je uistinu napredovao vidi kada se vrati na stariji projekt i usporedi kod na tom projektu s kodom koji je trenutno u stanju napisati. Posebno mu je drago što radi na novim tehnologijama na svim projektima na kojima radi – od postavljanja mape, lokacija i ruta pomoću MapKit-a do pisanja Unit Testova pomoću različitih libraryja.

Luka ima i svoj najdraži Factory sticker

Sve što ti mi možemo reći je da se nadamo da si se odmorio za vrijeme uskršnjih praznika i da break više ne dolazi u obzir. Zato ažuriraj svoj životopis, stavi link na svoj GitHub (ako ga imaš) i prijavi se za praksu na factory.hr/jobs. Ako ti Lukino iskustvo nije dovoljno, pročitaj i ostala iskustva s prakse u Tvornici. Ne čekaj dugo jer kraj godine samo što nije stigao. Mnogi su već odradili prakse i uspjeli spojiti teorijsko i praktično znanje. Čekamo te!