U Plavoj tvornici aktivno pružamo mogućnost obavljanja studentske prakse svim zainteresiranim studentima. Trenutačno u uredu brojimo 5 praktikanata koji marljivo rade na usavršavanju svojih znanja i vještina iz raznih područja. Ako i ti razmišljaš o usavršavanju znanja stečenog na fakultetu kroz obavljanje prakse, javi nam se!

Nakon inicijalnog postupka selekcije koji uključuje kratko testiranje i intervju, odredit ćemo tvoja postojeća znanja te dogovoriti u kojem smjeru se želiš kretati.

Svakom studentu pristupamo individualno te možeš izraziti svoje želje o onome što želiš naučiti. Također, kako bi iskustvo učenja bilo potpuno, svakom studentu dodjeljujemo mentora. On je tu za sva pitanja, a možeš očekivati i puno zadataka te smjernica.

Cilj nam je prije svega kvalitetno završena praksa nakon koje student izlazi s novim znanjem i smiješkom na licu. Nadalje, prije samog početka obavljanja prakse, uz pomoć mentora češ kreirati svoj plan i program kojega će se držati prilikom obavljanja prakse.

Vjerujemo kako je nadograđivanje znanja kroz prakse izrazito bitno, posebice iz razloga brzog tehnološkog napretka i promjena na tržištu koje nažalost formalne ustanove za obrazovanje često nisu u mogućnosti pratiti.

Naša dva bivša praktikanta, Ivan Sudar i Valentin Šarić su tu sa svojim praktičnim savjetima. Ivan se s nama družio na  Android praksi, dok je Valentin bio na iOS praksi te su obojica ostala u Plavoj tvornici na plaćenoj studentskoj praksi. Zašto oni misle da je praksa važna te koje su njezine prednosti pročitaj u intervju.

 

Koliko je praksa bitna prije prvog pravog posla?

Ivan: Jako je bitna! Jer na praksi se stječe profesionalno iskustvo i proširuje znanje stečeno na fakultetu.

Valentin: Praksa je jako bitna jer je moguće upoznati procese unutar tvrtke, a u Plavoj tvornici je moguće steći i ogromno znanje jer se rade konkretne stvari i tehnologije koje developeri svakodnevno koriste.

Koji savjet bi dao svojim kolegama studentima u vezi studentskih praksi te onog što one donose?

Ivan: Iskoristio bih riječi našeg HR-a na ovo pitanje, a to je da su studentske prakse ulazak na mala vrata u firmu dok odgovornost nije toliko velika, dok su znanja i vještine koje većina firmi nudi svojim praktikantima ogromne. Nakon ulaska na mala vrata svakako savjetujem da praktikanti upijaju kao spužve i da se pokažu u najboljem svjetlu kako bi ih poslodavci zamijetili te takve i u konačnici zaposlili.

Valentin: Studentska praksa je odlična priprema za ono što slijedi kada se zaposlite. Mogućnost da se osjeti iz prve ruke kako je to raditi u timu i na velikim projektima. Jednostavan način da se stupi u kontakt s tvrtkama i upozna ljude iz iste branše, bilo bi šteta to ne iskoristiti.

Na što se fokusirati? Koje područje je budućnost IT-a?

Ivan: Smatram da su sva područja IT-a podjednako važna i da svako područje nosi svoje izazove. Stoga fokus treba staviti na ono što voliš raditi.

Valentin: Na bilo koje područje, smatram da je najbitnije napraviti prvi korak i zaista savladati osnove bilo kojeg područja koje se čini zanimljivo – to će onda otvoriti vrata i nove vidike a znanje se obično može primijeniti i na ostala područja.

Koja znanja s fakulteta su ti koristila kada si došao na praksu i počeo raditi?

Ivan: Da bi došao na praksu bilo je potrebno riješiti zadatak za prijavu, na tom zadatku bilo mi je potrebno iskoristiti znanja iz kolegija Objektno orijentirano programiranje i Razvoj mobilnih aplikacija. Ali isto tako su mi pri zapošljavanju osim tehničkih znanja, pomogle i kompetencijske vještine, gdje sam se pokazao kao osoba koja može raditi u timu, iskomunicirati razne zadatke s timom i sl.

Valentin: Osim konkretnih znanja iz predmeta vezanih za programiranje puno mi je pomoglo što sam na fakultetu naučio rješavati razne probleme i načine kako pristupiti rješavanju problema – pri tome ne mislim na prepisivanje xD.

Smatraš li kako ti je praksa donijela dodatna znanja koja na fakultetu ne bi bio u mogućnosti steći?

Ivan: Smatram da je jer na faksu sam naučio osnove i stekao, hajdemo reći nekakav kostur samog programiranja, dok je praksa donijela nove tehnologije koje se koriste, od arhitekture, slaganja paketa, pronalaska i korištenja library-a pa sve do različitih finesa koje su poboljšale moje programerske vještine.

Valentin: Smatram da mi je praksa donijela konkretna znanja potrebna da radim ovaj posao koja na fakultetu nije moguće steći zbog brzine kojom se tehnologija razvija i činjenici da program fakulteta ne može biti toliko fleksibilan.

 

Prijavi se i ti na praksu!

Zaključno, praksa donosi mogućnost stjecanja novih znanja i vještina iz područja koja te zanimaju. U Plavoj tvornici ćemo se potruditi pružiti ti najbolji način stjecanja tih znanja te prilagoditi praksu prema tvojim željama. Ne propusti priliku te nam se javi! Praksu možeš obavljati tijekom cijele godine, a više informacija možeš pronaći na našoj stranici!

Ako i dalje imate nedoumica, pitanja ili niste sigurni kako krenuti, javite se našem psihologu i voditelju ljudskih potencijala Marku na: marko.hr@factory.hr

Radujemo se tvojoj prijavi!