Pozivamo Vas na predavanje dr. sc. Tomislava Plavšića, direktora Sektora za vođenje EES i tržište u Hrvatskom Operatoru Prijenosnog Sustava (HOPS-u)

Predavanje će se u organizaciji IEEE studentskog ogranka Osijek, Odjela za elektroenergetiku održati studentima u okviru kolegija Elektrane na sveučilišnom diplomskom studiju elektrotehnike, smjer elektroenergetike i svima zainteresiranima u srijedu, 23.05.2018. od 11:30 do 13:00 sati u dvorani 0-20, FERIT, Kneza Trpimira 2b, Osijek.

Naslov: ULOGA ELEKTRANA U POGONU ELEKTROENERGETSKOG SUSTAVA

Trajanje: dva (školska) sata

Kratak sadržaj:

Priključak elektrana na EES. Uloga velikih elektrana u pogonu EES-a.

Izrada voznih redova elektrana.Pogonska stanja u EES-u. Stabilnost EES-a. Regulacija frekvencije i uravnoteženje EES-a. Pomoćne usluge.

Utjecaj nestalnih obnovljivih izvora energije na pogon EES-a. Utjecaj nestalnih obnovljivih izvora energije na tržište električne energije.Preduvjeti za visok stupanj integracije obnovljivih izvora energije u EES. Značajke pogona vjetroelektrana u RH. Značajke pogona sunčanih elektrana u RH.

Životopis predavača:

Dr.sc. Tomislav Plavšić rođen je 29. prosinca 1971. godine u Zagrebu gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je, magistrirao te doktorirao na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Sveučilišta u Zagrebu, na zavodu za Visoki napon i energetiku.

Tijekom svoje karijere radio je u Brodarskom institutu, Institutu za energetiku i zaštitu okoliša te zadnjih petnaest godina u Hrvatskom operatoru prijenosnog sustava, na poslovima vezanim uz vođenje elektroenergetskog sustava i tržište električne energije. Trenutno obnaša dužnost direktora Sektora za vođenje EES i tržište u HOPS-u.

Predavač je na redovnom studiju Tehničkog fakulteta u Rijeci, Specijalističkom studiju elektrotehnike Tehničkog Veleučilišta Zagreb, te na Specijalističkom studiju Ekonomija energetskog sektora Ekonomskog fakulteta u Rijeci. Objavio je veći broj znanstvenih i stručnih radova. Član je stručnih udruženja IEEE i CIGRE, te predsjednik Studijskog odbora C2. Pogon i vođenje EES-a HRO CIGRE.