Seizmološka istraživačka grupa pri Geofizičkom zavodu Andrije Mohorovičića Geofizičkog odsjeka PMF-a otvara prijave na radna mjesta za dva (2) suradnika, u trajanju od dvije (2) godine, na projektu „CRONOS – Geofizičko-seizmološka istraživanja potresom ugroženih područja u RH i razvoj atenuacijskih relacija predviđanja seizmičkog gibanja tla“ financiranog Norveškim financijskim mehanizmom 2014. – 2021. Projekt se provodi u suradnji sa Sveučilištem u Bergenu koje je jedno od vodećih institucija u Europi u geofizičkim istraživanjima. Suradnička mjesta vezana su uz dio projekta čiji je cilj detaljnije istražiti građu Zemljine kore i seizmotektonska obilježja potresom ugroženih područja u Republici Hrvatskoj kako bi se izradili 3D modeli građe kore i scenariji potresne trešnje (3D simulacije) te unaprijedila procjena potresne opasnost.

Jedna od aktivnosti predviđenih projektom CRONOS jest detekcija potresa i ostalih korisnih seizmičkih signala sa svrhom istraživanja seizmičnosti i fizikalnih svojstava unutrašnjosti Zemlje na potresno ugroženim područjima u Hrvatskoj. U sklopu toga jedan od ciljeva je i uspostava male istraživačke seizmološke mreže u kojoj bi se kombinirali standardni mjerni uređaji poput seizmografa i nove tehnologije distribuiranog akustičkog mjerenja („Distributed Acoustic Sensing“) koja bi se provodila na postojećim optičkim kablovima.

Suradnik 1
Tehnička i programska podrška za provedbu znanstvenih ciljeva projekta CRONOS.
Suradnik će biti zadužen za uspostavu i održavanja sustava za prijenos geofizičkih podataka, održavanje servera i mrežne komunikacije s uređajima na terenu, radu s bazom podataka i pružanje tehničke podrške znanstvenicima u radu s elektroničkom opremom. Poseban naglasak stavlja se na pružanje podrške pri testiranju, postavljanju i održavanju standarde seizmološke elektroničke opreme i radu s modernom opremom za distribuirano akustičko mjerenje. Poželjno je da potencijalni kandidati imaju iskustvo rada s bazama podataka (npr. MySQL), mrežnim i Linux sustavima kao i osnovno poznavanje rada s elektroničkom opremom te da su spremni na povremeni terenski rad.

Kvalifikacije:
 Završen preddiplomski ili diplomski studij iz računalnih znanosti i inženjerstva, matematike, geodezije, geofizike, fizike ili srodnih područja
 Napredno poznavanje barem jednog programskog jezika (npr. Python)
 Poznavanje osnova rada na Linux platformi
 Poznavanje rada s računalnim mrežama
 Aktivno znanje engleskog jezika u govoru i pismu

Poželjne vještine:
 Iskustvo rada s bazama podataka npr. MySQL
 Spremnost na suradnju s ostalim članovima istraživačke Grupe i vanjskim partnerima
 Vozačka dozvola B kategorije

Suradnik 2
Znanstveni i stručni rad na projektnim zadacima koji uključuju istraživanje seizmičnosti i seizmičkog hazarda te postavljanje i održavanje seizmološke mreže instrumenata.
Suradnik će raditi na pripremi i analizi seizmoloških podatka sa svrhom proučavanja seizmičnosti potresom ugroženih područja u Hrvatskoj. Jedan od zadataka bit će i uspostava napredne procjene seizmičkog hazarda na temelju modeliranja učestalosti jakih potresa na pojedinim rasjednim zonama. Također, suradnik će obavljati zadatke vezane pripremu i postavljanje seizmoloških instrumenata.

Kvalifikacije:
 Završen preddiplomski ili diplomski studij iz geoznanosti, geofizike, fizike, geologije, građevinarstva, geodezije, računalnih znanosti i inženjerstva, matematike ili srodnih područja
 Dobro poznavanje barem jednog programskog jezika (npr. Python, Matlab i sl.)
 Aktivno znanje engleskog jezika u govoru i pismu
 Spremnost na terenski rad
 Vozačka dozvola B kategorije

Poželjne vještine:
 Interdisciplinarne kompetencije među navedenim poželjnim disciplinama
 Spremnost na suradnju s ostalim članovima istraživačke Grupe i vanjskim partnerima
 Vještine vezane uz kompjutersku vizualizaciju rezultata i napredne tehnike analize podataka

Za dodatne informacije molim poslati upit na jstipcevic.geof@pmf.hr!

 

Poveznica na Natječaj – Suradnik 1

Poveznica na Natječaj – Suradnik 2

 

Rok za prijavu: 26. travnja 2022.