Moje ime je Ante. Apsolvent sam diplomskog studija Procesno računarstvo na Elektrotehničkom fakultetu u Osijeku. Trenutno sam u Zagrebu, gdje odrađujem praksu i pišem diplomski rad.

Na posljednjoj godini diplomskog studija sam se počeo pitati što dalje nakon studiranja, čime bih se točno bavio te u kojoj tehnologiji specijalizirao.  Najviše me zanimao razvoj softvera, a budući da nisam imao previše iskustva i odrađenih projekata, odlučio sam upisati apsolventsku godinu u potrazi za praksom. Kako fakultet u to doba nije imao suradnju s tvrtkama koje bi mi ponudile praksu ili nekakav projekt na kojem ću samostalno raditi, prvo sam morao tražiti tvrtke koje bi me eventualno zaposlile. Tvrtke sam tražio na svim internetskim stranicama s ponudom poslova. Problem kod takve potrage je u tome što tvrtka, koja ima otvoren natječaj za određenu poziciju, zapravo ne traži osobu sa statusom redovnog studenta. Također, mnogim tvrtkama zapošljavanje studenata nije u politici poslovanja, a one koje provode studentske prakse već imaju sporazum s fakultetima gdje se oglašavaju. Tada sam odlučio učiniti jedino što mi je preostalo, pisati otvorene zamolbe za praksu svakoj tvrtki u kojoj bih volio ostati i nakon studiranja.

Nakon nekoliko obavljenih razgovora, odlučio sam se zaposliti u tvrtki Tis-Objektni Informacijski Sustavi d.o.o. Svatko ima svoje želje i očekivanja na poslu i radnom okruženju gdje se svi razlikujemo. Ono što je mene privuklo u Tis-OIS je topla atmosfera te konstantno ulaganje u razvoj svojih zaposlenika. Unutar tri mjeseca, tvrtka mi je omogućila polaganje dva Microsoft certifikata, a kolege su mi u svakom trenutku bile spremne pomoći u radu i pripremanju ispita. Također mi je omogućeno prisustvovanje ovogodišnjoj WinDays16 konferenciji. Nakon radnog vremena opuštamo se igrajući stolni nogomet, a česta su i večernja druženja na piću, tako da mogu reći kako mi se ispunilo sve što sam očekivao od zaposlenja te se nadam kako ću ovdje ostati i nakon diplome.

Na fakultetu se unatrag nekoliko godina uspješno radi na podizanju kvalitete rada i pripremanju studenata na posao koji ih očekuje po završetku studija. Dokaz tome su novi, jasno definirani pravilnici, novi studijski smjerovi, bolja priprema studenata za natjecanja iz znanja na elektrijadi, portal Stup i mnoge druge inicijative. Stup je portal razvijen od strane fakulteta, a svrha mu je povezivanje studenata i tvrtki partnera u svrhu dodjeljivanja tema za diplomske radove, odrađivanje projekata, praksi, itd. Kao osoba koja je praksu tražila na vlastitu ruku, mogu reći samo pohvale na račun razvijanja Stupa. Da je inicijativa Stup dobar potez, pokazalo je i povezivanje fakulteta s brojnim tvrtkama u kratkom vremenu, uključujući i Tis-OIS. Tvrtke su prepoznale potencijal koji Elektrotehnički fakultet u Osijeku te njegovi studenti posjeduju, a ja im želim dugotrajnu suradnju. Također želim sreću svim studentima pri pronalasku praksi te eventualnom zaposlenju nakon istih, ujedno pozivajući sve zainteresirane da mi se pridruže kao kolege u Tis-OIS.

Ante Baković