u 2017. godini ostvarili smo zanimljivu i obostrano korisnu suradnju koju bismo željeli nastaviti s vama, studentima FERIT-a. Uključivši se u suradnju, vaš Fakultet prepoznao je upravo Nacionalni park Paklenica kao izvor ideja za teme završnih i diplomskih radova svojih studenata. Takav izniman projekt dao nam je mogućnost povezivanja s mladim stručnjacima, koji su svojim znanjima i vještinama te hvalevrijednim entuzijazmom, izradili uistinu vrijedne aplikacije. Na taj način, povezujući različite struke, u suradnji smo razvili proizvod koji će pomoći upravljanju Nacionalnim parkom, te stvorili priliku da zajedno aktivno pridonesemo zaštiti prirode.
Suradnja koju smo ostvarili, nije samo puko ispunjavanje formi i potpisivanje sporazuma, ova suradnja proizvela je dva korisna i funkcionalna proizvoda za koje smatramo da će naći primjenu u redovnom radu Ustanove. Vaši kolege, kojima i ovom prilikom zahvaljujemo, primijenili su svoje znanje te su izradili kroz završne radove aplikacije koje će biti korištene u Nacionalnom parku, a njihovi mentori, vaši profesori, uvelike su im pomogli pri realizaciji radova aktivnim angažmanom oko dogovaranja i izrade.

Aplikacija na temu „Primjena informacijsko komunikacijske tehnologije kao promocijskog alata u svrhu realizacije marketinške strategije na primjeru hrvatske turističke destinacije“ uvelike doprinosi interpretaciji prirodnih vrijednosti Nacionalnog parka Paklenica. Aplikacija će se koristiti kao vodič od Ulazne recepcije 1 preko glavne staze kroz kanjon Velike Paklenice. To je najposjećenija staza u Nacionalnom parku I stoga ćemo ovom aplikacijom doprijeti do velikog broja posjetitelja interpretirajući im prirodu kroz koju prolaze da bi uz novostečene spoznaje

razvili svijest o ulozi zaštićenog područja u očuvanju ukupne bioraznolikosti. Ova aplikacija dakle, osim što služi obogaćivanju ponude Nacionalnog parka, služi i podizanju razine svijesti posjetitelja o prirodnim vrijednostima te važnosti njihovog očuvanja. U sklopu izrade svog završnog rada, vaša kolegica napravila je analizu primjene informacijsko komunikacijske tehnologije, te je izradila android aplikaciju u koju je unesena lista vrsta biljaka I životinja koje se mogu susresti hodajući upravo glavnom stazom kroz Park, ovisno o godišnjem dobu. Koristeći se aplikacijom, posjetitelji mogu odabirom pojedine vrste biljke ili životinje na lak I inovativan način saznati koje vrijednosti krije Paklenica.

Osim navedene aplikacije, Nacionalni park je za potrebe unapređenja svog rada, dobio još jedan vrijedan proizvod, aplikaciju na temu „Kontrola kvalitete pruženih usluga u turizmu putem informacijsko komunikacijskih tehnologija”. U sklopu izrade aplikacije, vaš kolega napravio je analizu korištenja informacijsko komunikacijskih tehnologija u svrhu kontrole kvalitete pruženih usluga u turizmu, te je izradio android aplikaciju čija je svrha anketiranje posjetitelja o kvaliteti usluge pružene pri posjeti Nacionalnom parku. Aplikacijom za anketiranje posjetitelja na lakši i jednostavniji način prepoznat ćemo potrebe naših posjetitelja.

Kako je Nacionalni park Paklenica jedno kompleksno i zanimljivo područje, smatramo da su ove dvije aplikacije samo odličan početak suradnje sa studentima FERIT-a, te da uz vaše svježe i inovativne ideje, drugačiji pogled na svijet, te naše stalno rastuće potrebe za poboljšanjem očuvanja, upravljanja i ponude Nacionalnog parka, imamo još mnogo tema za obraditi.