Iskustvo s prakse - backend developer - factory.hr

Želimo ti predstaviti Alena, našeg dragocjenog kolegu u backend timu koji se za nas odlučio nakon što je uspješno završio praksu u našem uredu u Virovitici.

Alen je tijekom prakse kod nas studirao Programsko inženjerstvo, na trećoj godini, na Međimurskom Veleučilištu u Čakovcu. Na praksi je bio mjesec dana, a nakon završenih studentskih obaveza pridružio se našem virovitičkom timu kao junior backend developer.
Šest mjeseci nakon što je dobio ugovor o radu, kada su se dojmovi slegli, razgovarali smo s njim da pitamo za njegova iskustva, a odgovore ćemo podijeliti s tobom jer želimo da iz prve ruke pročitaš kako je na praksi u Tvornici i kako se prilike za posao otvaraju uvijek.

 

Zanimalo nas je koliko se toga promijenilo od kada više nije na praksi?

“Smatram da je najveća promjena moja samostalnost” – priznao nam je Alen, ali da i dalje za nove situacije treba pomoć mentora, što kaže da  je stvar iskustva.

 

Pitali smo Alena na koliko projekata je do sada radio i koji mu je bio najzanimljiviji

“Do sada sam sudjelovao na 5 projekata od kojih je nekoliko njih velikih, a svaki je za sebe poseban ina svakom se koristi druga tehnologija – što daje pravu dinamičnost poslu”

Kao najzanimljiviji projekt izdvaja danasradim.hr za koji kaže da je bio velika stepenica za njega, u smislu obujma posla, novih tehnologija i načina izrade projekta.

“Smatram da sam s tim projektom puno naučio i prošao, od backend tehnologija do upoznavanja principa i korištenja tehnologija frontenda s kojima se do sada nisam susretao.”

 

Otkrio nam je i na kojim je sve tehnologijama do sada radio

Susretao se s puno tehnologija koje su mu donijele puno iskustva i znanja, ali izdvaja korištenje servisa koje pruža Amazon (AWS) jer implementiraju najnovije tehnologije koje su danas dostupne. Jedna od takvih tehnologija je i ElasticSearch. O tome je Alen napisao i blog post Elasticsearch: introduction, implementation and example, pa nemoj propustiti vidjeti o čemu se točno radi.

Osim Laravela, susretao se naš Alen i s ostalim PHP framework-cima poput Codelgniter-a i Slim-a.

 

Dok je Alen bio na praksi rekao nam je da za njega programiranje predstavlja slobodu, a što kaže na to sada kada radi na komercijalnim projektima?

“Naravno, sloboda u programiranju je dostupna u više oblika. Poput implementiranja veće funkcionalnosti u projekt koja uvijek ima više načina izrade te uzima veliki broj faktora koji kasnije mogu utjecati na projekt.”

 

Alen je imao izvrsnog mentora, a što on kaže na mentoriranje drugih?

“Svakako bih volio prenositi svoje stečeno znanje i iskustvo praktikantima koji tek počinju s programiranjem. Svoja razmišljanja i iskustva vezana za tehnologije, ali i probleme, s kojima sam se susretao i rješenja do kojih sam došao kada sam bio na njihovom mjestu.”

Također, znanja u programiranju najviše dolaze iz iskustva koje se stječe tijekom godina rada na projektima i razvoja vještina, zato je mentoriranje izvrsna prilika za svakog programera koji želi biti još bolji u svom poslu.

 

Koje izvore je Alen preporučio za učenje?

Youtube –  thenewboston

Udemy – udemy

Pluralsight – pluralsight

Blog tvornice – factory.hr/blog

 

Zašto studenti trebaju doći na praksu u Tvornicu?

Tvornica nudi super program za praksu i daljnji razvoj za svakoga tko je voljan učiti. Mentori su tu da objasne i daju natuknice za rješenja, a gotova rješenja uvijek su na developeru.

Dobar tim, opuštena atmosfera i iskusni kolege tri su najbolja razloga za doći na praksu u Tvornicu.

 

Nerijetko studenti koji dođu na praksu u Tvornicu ostaju na ugovore o radu i to nas posebno veseli jer znamo da se tako svaki developer može razvijati od samih početaka u okolini koja je mlada, poticajna i u svakom trenutku će kolege priskočiti u pomoć, ako je potrebno.

Na poziciji backend developera imamo iskusne mentore  koji se vesele novim proširenjima timova jer to za njih znači samo jedno – raspodjela posla! 🙂

Za tebe to znači rad na zanimljivim, stvarnim projektima uz developere koji imaju 7+ godina iskustva iza sebe. Mentorstvo Senior developera, Gorana, Petra ili Tomislava koji su stručnjaci u svoji područjima, izvrsna ti je prilika da učiš od najboljih i svoja znanja dovedeš na zavidnu razinu.

 

Na našim stranicama otvoren je natječaj za posao backend developera, nemoj propustiti pogledati uvjete i javi nam se ako misliš da imamo prostora za suradnju! 🙂

Veselimo se tvojoj prijavi!