ios_praksa

iOS praksa je jedna od više različitih studentskih praksi otvorenih tijekom cijele godine u Plavoj tvornici. Uvijek nam je drago surađivati s mladim osobama željnim novih znanja, koja žele steći obavljanjem individualizirane prakse kroz koju će dobiti feedback. Jedan od tih osoba je i naš trenutni praktikant Josip. 

Student prve godine FERIT-a koji provodi ljeto upravo na iOS praksi pod vodstvom već iskusnog iOS developera, Luke. Već na prvoj godini se odlučio posvetiti učenju iOS područja koja ga već neko vrijeme zanima. Saznaj kako se odlučio na studentsku praksu te što je naučio do sada!

Kako si se odlučio na praksu u Plavoj tvornici?

Josip: Stalno sam viđao članke o iskustvima s prakse u Tvornici, a kako sam u to vrijeme bio polaznik Android akademije odlučio sam se probati prijaviti da proširim svoje znanje. Veliki utjecaj na moju odluku su bila iskustva drugih studenata gdje su svi redom hvalili praksu u Tvornici.

Zašto iOS?

Josip: iOS je nešto što sam ima želje naučiti još od prije, ali kako nisam imao potrebnu opremu jednostavno mi se nikada nije pružila prilika da započnem s radom.

Što si naučio do sada i imaš li želje za učenjem nečeg novog?

Josip: Nakon prvog tjedna sam naučio jako puno, upoznao sam se s razvojnim okruženjem, naučio sam pravilno postavljanje UI-a i pravilan način prikaza svih podataka. Kako je prošao tek prvi tjedan moje prakse imam još jako puno posla i učenja novih stvari. Jedva čekam iduće zadatke jer sam siguran da ću proširiti svoje znanje sa svakim zadatkom.

Što očekuješ od ostatka svoje prakse?

Josip: Od prakse očekujem da nakon završetka znam samostalno izraditi jednostavniju aplikaciju koja zadovoljava sve standarde koji se primjenjuju u industriji, i također da znam što i kako učiti kako bi proširio znanje koje sam dobio na praksi.

Jesi li zadovoljan svojim mentorom Lukom, i njegovim dosadašnjim radom?

Josip: Svojim mentorom sam jako zadovoljan. Svaki problem na koji sam naišao on je riješio bez problema i dao mi detaljno objašnjenje kako bih razumio što sam točno napravio. Iako nikada ne dobijem gotovo rješenje, već samo smjernice kako bih sam došao do rješenja. Moje iskustvo do sada je bilo odlično i radujem se daljnjem radu s Lukom.

Luka, par riječi o Josipu? 

Luka: Josip je vrlo marljiv i predan momak. Od prvoga dana prakse pokazuje veliku želju za novim znanjem i uspoređuje ga s već naučenim. Svakom zadatku je pristupio maksimalno ozbiljno te je svaki zadatak uspješno savladao i riješio. 

Na čemu će te raditi ostatak prakse?

Luka: Ostatak prakse će nastaviti postepeno graditi svoje znanje te se upoznavati s trenutnim praksama, arhitekturama i principima koji se koriste u “stvarnome” iOS svijetu.

Osim iOS prakse, u Plavoj tvornici se možeš prijaviti i na Frontend, Backend i Android praksu. Svaki kandidat dobiva mentora s kojim sastavlja individualan plan prakse. Identificiraju se postojeća znanja studenta te ono što osoba želi naučiti. Cilj prakse je, naravno, osposobljavanje praktikanta sa znanjima iz željenih područja te ostvarenje postavljenih ciljeva. Također, tijekom cijele prakse te po završetku, mentor daje feedback praktikantu. Na ovaj način student dobiva uvid u područja na kojima treba raditi te na koji način se može nastaviti usavršavati. Tako je i Josip izrazio želju za učenjem iOS tehnologija te se trenutačno nalazi na pola puta. Želimo mu produktivan ostatak prakse, a više o tome kako se možeš i ti prijaviti na praksu saznaj na www.factory.hr 

Ako imaš dodatnih pitanja ili komentara, javi se našem HR manageru na  marko.hr@factory.hr