Zvonimir Radoš, dipl. ing., stručnjak u dizajniranju i razvoju BSS i OSS programskih rješenja za mobilne telekomunikacijske mreže; će održati predavanje na kolegiju Mobilne komunikacije (2. godina diplomskog studija Elektrotehnika, smjer Komunikacije i informatika) u  srijedu 18.12.2019. od 8 do 11.15 u predavaonici 2-25.

 

Od 8 do 9.30 održati će predavanje Pregled informacijskih sustava mobilnih telekomunikacijskih mreža – BSS/OSS/CPaaS

Sadržaj predavanja: Predavanje će dati pregled standardiziranih informacijskih sustava telekomunikacijskih mreža koje pružatelji usluga koriste za učinkovit rad mobilnih mreža u GSM i IMS arhitekturi. Objasnit će se osnovni pojmovi kao što su BSS (Business Support Systems) i OSS (Operational Support Systems). Naglasak će biti na BSS sustavima i novom načinu integracije telekomunikacijskih usluga s vanjskim informacijskim sustavima putem CPaaS (Communucation-Platform-as-a-Service) pružatelja usluga.

Od 9.45 do 11.15 održat će predavanje „Pregled protokola aplikativnog sloja IMS arhitekture mobilnih telekomunikacijskih mreža – SIP/SDP, Diameter

 

Sadržaj predavanja: Predavanje će dati pregled osnovnih protokola aplikacijskog sloja mobilnih telekomunikacijskih mreža: SIP (SDP), RTP i Diameter. Predavanje će pokriti neke osnovne koncepte uspostave VoIP poziva koristeći SIP kao protokol, dogovora medije koristeći SDP i samog toka medije putem RTP-a. Objasnit će se Diametar protokol na primjeru naplate poziva.

 

O predavaču:
Zvonimir Radoš je samostalni konzultant i programer s iskustvom u dizajniranju i razvoju BSS i OSS programskih rješenja za mobilne telekomunikacijske mreže. Zadnjih nekoliko godina najviše radi na raznim VoIP sustavima i integraciji telekomunikacijskih mreža s vanjskim informacijskim sustavima.