Još jedna Android development praksa je privedena kraju u našem osječkom uredu! Imali su priliku surađivati s Davidom, studentom diplomskog studija računarstva na FERIT-u, smjera Programsko inženjerstvo. 

Kako se snašao u profesionalnom okruženju i s kojim se izazovima susreo? Pročitajte u nastavku! 

Kako si se odlučio na praksu kod nas? 

Čuo sam dosta pozitivnih stvari od kolega na faksu, a i čitao sam prethodna iskustva praktikanata u mojem položaju na Factory blogu. Dobio sam dojam da je atmosfera odlična i da ću naučiti puno pa sam se odlučio prijaviti. 

Nisam se prevario! 

 

Iskustva-s-Android-development-prakse

Kako ti se svidio proces prijave na praksu? 

Prijavio sam se putem onlne obrasca, nakon čega sam odmah dobio potvrdni mail i tekst zadatka. S HR Markom sam se dogovorio kako zadatak mogu riješiti u tjedan dana, no riješio sam ga za 3-4 dana. Slične stvari sam radio i priej tako da mi zadatak nije bio težak. Poslao sam zadatak te sam u vrlo kratkom roku dobio code review i poziv na intervju. 

Intervju je bio duži nego sam očekivao, ali je bio vrijedan jer sam napokon vidio kako izgledaju intervjui za developerski posao. Marko je postavljao pitanja vezana za moju osobnost i karakter, a mentor Matija me nakon toga ispitivao o poznavanju Androida. Odlično mi je bilo to što kad bih dao netočan odgovor, Matija bi mi pokazao kako se zapravo radi i što je krivo kod mog pristupa. 

Koji dio prakse ti je najdraži? 

Najdraže mi je bilo dobiti zadatak i udubiti se u proces rješavanja tog zadatka na najljepši i najefikasniji način, ali sa znanjem da nisam sam i da samo trebam poslati Matiji poruku na Slack ako zapnem negdje. Odlično je raditi na nečemu i potruditi se, a znati da ne radiš uzalud ili da ne učiš krivo jer će te u tom slučaju mentor ispraviti.

Kako ocjenjuješ mentora? 

Matija mi se poprilično svidio kao mentor. Odmah prvi dan sam radio na stvarima koje još nisam vidio i bio je otvoren za sva pitanja i nedoumice. Sviđa mi se to što zada zadatak i pusti me da se prvo s njim “mučim” samostalno dok ne nađem konačno rješenje. Nakon toga, pregleda moj kod i predloži mi promjene ili da uvid u to kako se to radi u “stvarnom svijetu.” Na taj način vidim zašto je moje rješenje pogrešno i kako ga ispraviti, a ne samo ispravno rješenje koje mogu uzeti zdravo za gotovo.

Otvoren je za diskusije o najboljem načinu rješavanja problema jer često u developmentu postoji više jednako dobrih rješenja za isti problem. Dobiti takav feedback od nekoga tko već neko duže vrijeme radi u tom području je neprocjenjivo iskustvo. Odmah sam mogao vidjeti što ne valja s mojim načinom razmišljanja.

 

Iskustva-s-Android-prakse

Što ti je od zadataka bilo najteže i kako si riješio poteškoće na koje si naišao? 

Najteži zadatak bio mi je implementacija MVVM arhitekture. Do prakse sam radio u Javi i MVP arhitekturi gdje je sve vrlo isprepleteno, ali svejedno sam se navikao na workflow i bio prilično dobar u tome. MVVM je novi način rada u Android developmentu i zaista je teško prilagoditi se na taj reaktivni način razmišljanja. Srećom, Matija je tu da me uputi prema pravom rješenju i dokumentaciji koju trebam pročitati da bih shvatio što se događa. Mislim da ne bih nikada naučio MVVM arhitekturu da sam ju pokušao učiti samostalno ili da bih ju naučio taman na vrijeme kada dolazi neka nova arhitektura. 

Kakav dojam je ostatak tima ostavio na tebe?

Tim je prva liga.  Ljudi su otvoreni za pitanja i opušteni, u svakom trenutku znam da mogu pitati nekog za pomoć. Kad je vrijeme za pauzu, svi se skupe u kuhinju, jedu, druže se i zezaju. Odlična atmosfera i nema stvari koje bih promijenio. 

Postani i ti dio Factory tima! 

Prijave na Android development praksu (i sve ostale) su otvorene cijele godine! Ovisno o tvojoj preferenciji, možeš obavljat praksu u uredu u Osijeku ili Virovitici. Prilikom prijave i intervjua se više upoznajemo s tvojim ciljevima i interesima te se shodno tome mentor prilagođava tebi i usmjerava te na pravi put! 

Svakom praktikantu pristupamo individualno i onima koji nam pokažu znanje i volju pružamo mogućnost nastavka rada na plaćenoj studentskoj praksi. Na kraju rad na plaćenoj studentskoj praksi vodi i ka trajnom zaposlenju.

Pripremili smo ti i video u kojem ćeš vidjeti više o tome kako izgleda studentska praksa u Tvornici! 

KLIK ZA VIDEO! 

Ukoliko imaš dodatnih pitanja ili želiš više saznati o nama i o kulturi naše tvrtke, javi se našem HR Manageru Marku na: marko.hr@factory.hr

Nemoj propustiti ovu priliku i prijavi se na praksu! 

Ako te zanimaju ostala iskustva naših praktikanata, baci oko na naš blog!

Čekamo tvoju prijavu!