Predavanje će održati mr.sc. Ivica Bašić, specijalist za elektromotorne pogone u Danieli-Systec d.o.o Labin, Ured Osijek. Predavanje će se održati u srijedu, 10. lipnja 2020. godine u 09:45 h On- line, putem video-konferencijske veze sustava Jeatsi-Meet na poveznici: https://meet.jit.si/Basic-FERIT.

Predavanje se sastoji od dva djela. Prvi dio u trajanju od 60 minuta koje će biti otvoreno za sve i promovirano ispred IEEE Hrvatske sekcije i Odjela za energetsku elektroniku (PEL35) i Odjela za industrijsku elektroniku (IE13). Drugi dio predavanja, koji će uslijediti nakon pauze bit će namijenjen isključivo studentima na kolegiju Energetska elektronika i trajat će do 13 sati.

Na predavanju će biti predstavljene karakteristike suvremenih energetskih pretvarača koji se mogu naći na tržištu. Biti će prikazane vrste nisko-naponskih istosmjernih i izmjeničnih pretvarača, njihove izvedbe, karakteristike, ograničenja i mane. Poseban pažnja je posvećena funkcionalnim i softverskim mogućnostima koje nude suvremeni pretvarači. Predavanje će biti prožeto zanimljivim primjerima iz prakse.

Radi se o gostujućem predavanju iz kolegija Energetska elektronike, na 2. godini Preddiplomskog stručnog studija elektrotehnike, izborni blok elektroenergetika. Prvi dio predavanja je otvoren za sve zainteresirane, a posebno pozivamo studente, te djelatnike Fakulteta kojima je tema predavanja bliska.