EIT Food je najveća i globalno najutjecajnija inicijativa Europskog instituta za inovacije i tehnologiju vezana uz poljoprivredno-prehrambeni sektor koja povezuje tvrtke, sveučilišta i istraživačke centre u Europi te potiče poduzetništvo i inovacije. Glavni je cilj ovog paneuropskog partnerstva razviti visokokvalificirani prehrambeni sektor koji će surađivati s potrošačima na razvoju proizvoda, usluga i novih tehnologija koje će svim građanima Europe omogućiti zdraviji način života.

Od lipnja 2018. godine TERA Tehnopolis u Hrvatskoj provodi aktivnosti Europskoga instituta za inovacije i tehnologiju kao inovacijsko čvorište zajednice EIT Food u Hrvatskoj, posebice stručno usavršavanje studenata u vodećim europskim tvrtkama u području proizvodnje hrane, zatim edukacije djelatnika državne, regionalne i lokalne samouprave te poticanje studenata i inovatora u pripremi inovativnih poslovnih planova.

Nakon uspješno provedenih aktivnosti u razdoblju 2018.–2020. godine potvrda kvalitete stigla je kroz odabir TERA Tehnopolis koja nastavlja pružati potporu kao hrvatski EIT Food HUB sljedeće 3 godine! Programi i alati zajednice EIT Food u ovom ciklusu pokrivaju puno širi spektar potreba, a s vremenom se dorađuju da bi još bolje udovoljili potrebama klijenata. Neke od glavnih aktivnosti Programa za naredno razdoblje su:

  • EIT Food RIS Fellowships –  projekt za studente diplomskih studija, diplomirane studente i mlade poduzetnike, odnosno buduće zaposlenike prehrambenog sektora, kojima će biti pružena mogućnost za stažiranje u nekima od etabliranih europskih tvrtki uz mjesečnu financijsku potporu u bruto iznosu od 1.350 €. Rok za prijavu: 19. travnja 2021. godine.
  • EIT Food RIS Talents – prilika je za stažiranje studenata doktorskog studija i mladih poslijedoktoranada iz prehrambenog sektora, kojima se pruža mogućnost rada na projektima istraživanja i razvoja u partnerskim organizacijama zajednice EIT Food uz mjesečnu stipendiju u bruto iznosu do 1.800 €. Rok za prijavu: 19. travnja 2021. godine.
  • EIT Jumpstarter – program namijenjen inovatorima u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, zdravstvenoj zaštiti, sirovinama, energetici, proizvodnji i gradskoj mobilnosti, koji mogu osvojiti do 10.000 € financijske potpore. Rok za prijavu: 30. travnja 2021. godine.
  • TeamUp – program čiji je cilj povezivanje tehnologa s inovativnim rješenjima i tehnologijama u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, koji nemaju iskustva u komercijalizaciji proizvoda, s iskusnim poduzetnicima koji svojim znanjem i stručnošću mogu pomoći u osnivanju i izgradnji stabilnih poljoprivredno-prehrambenih start-up tvrtki. Mogućnost korištenja potpore od 2.000 € za 3 mjeseca. Rok za prijavu: 30. travnja 2021. godine.

Svi zainteresirani svoju prijavu mogu osigurati putem e-pošte na ivana[at]tera[.]hr, broja telefona 031/251-019 ili osobno na adresi Trg Ljudevita Gaja 6, Osijek.