[ GP | “TOPLINSKA ENERGIJA ZA CILJEVE ODRŽIVOG RAZVOJA” – prof. Maria Viskovića]
📅 23.9. 2022. (petak),
⏰ 12:00
💻 Vijećnica Fakulteta
👩‍🎓🧑‍🎓 Predavanje je otvoreno za sve zainteresirane!

 

Sažetak predavanja:

 

Pristupačna i čista energija jedna je od ciljeva zemalja članica UN-a. Opću populaciju treba educirati o korištenju energije u svakodnevnom životu: dostupnosti energije, očuvanju energije, uštedi energije, čistoj energiji, održivoj energiji i utjecaju energije na zdravlje i okoliš.
Ciljevi održivog razvoja univerzalni su poziv na akciju kako bi se okončalo siromaštvo, zaštitio planet i poboljšali životi i izgledi svih, posvuda. Danas je napredak postignut na mnogim mjestima, ali, općenito, djelovanje za postizanje ciljeva još ne napreduje potrebnom brzinom ili opsegom.
Inženjeri igraju glavnu ulogu u području energije: oni znaju kako to radi, dizajniraju strojeve i uređaje, poznaju dostupnost tržišta i znaju kako implementirati energetske programe. Poznaju ekonomski učinak potrošnje energije i učinke korištenja energije na zdravlje i okoliš. Naši bi fakulteti trebali pripremiti nove generacije inženjera i dizajnera za suočavanje s današnjom izazovnom situacijom u energetskom polju i brzo rastućom naprednom tehnologijom. Oni bi trebali biti ti koji će razviti programe o tome kako educirati opću populaciju o energetskim ciljevima. Treba uvesti nove pristupe u projektiranju zgrada, građevinskih sustava i opreme. Naglasak na obnovljivoj energiji trebao bi biti na solarnoj energiji, vjetru i zemlji. Korištenje fosilnih goriva treba smanjiti i naposljetku ukinuti. Područje energije trebalo bi biti decentralizirano kako bi bilo pristupačnije i lakše dostupno svima.