EIT Food je vodeća europska inicijativa za inovacije u prehrambenom sektoru koja želi povezati poljoprivredno-prehrambeni sektor u cilju poticanja novih ideja i inovacija te održivijeg, zdravijeg i pouzdanijeg prehrambenog sustava. EIT Food zajednica uključuje velik broj EU partnera, investitora, start-up i scale-up tvrtki, velikih korporacija te sveučilišta.

 

EIT Food misija je izgraditi zajednicu sadašnjih i budućih poduzetnika koji dolaze iz poljoprivredno-prehrambenog sektora te im pružiti potporu u svim fazama njihovog poslovanja: istraživanja tržišta, pokretanja poslovanja, rasta, proširivanja poslovanja, ispitivanja tehnologije te pronalaska međunarodnih partnera.

 

Stoga su u okviru Inicijative razvijeni programi za poticanje poduzetništva kojima je cilj pružiti potporu prilikom pokretanja vlastite tvrtke, proširivanja poslovanja, ispitivanja tehnologije, rasta na međunarodnom tržištu te pronalaska budućih partnera i potencijalnih investitora.

 

Riječ je o tri programa za poticanje poduzetništva:

  1. Seedbed Incubator – namijenjen je istraživačima i poduzetnicima iz poljoprivredno-prehrambenog sektora koji žele testirati tržište i provjeriti postoji li komercijalni potencijal za njihovu inovaciju. Potencijalni prijavitelji mogu ostvariti financijsku potporu od 000 eura te dodatno 10.000 eura za ideje koje imaju snažni tržišni potencijal. Više o Programu i načinu prijave pronađite OVDJE.
  2. EIT Food Accelerator Network – namijenjen je za registrirane tvrtke iz poljoprivredno-prehrambenog sektora koje trebaju financiranje za početak poslovanja te koje žele ispitati svoju tehnologiju i ubrzati poslovanje u cilju uspješnog izlaska na tržište. Pored toga, tvrtke se u sklopu ovog Programa imaju priliku povezati s velikim tvrtkama iz poljoprivredno-prehrambenog sektora u Europi, investitorima, istraživačkim partnerima, mentorima i ostalima koji će im pomoći da postanu tvrtke spremne za poslovanje na tržištu. Potencijalni prijavitelji mogu ostvariti financijsku potporu do 000 eura po poduhvatu putem financijskog ugovora Simple Agreement for future equity – SAFE (mehanizam za investiranje u start-up tvrtku koji je sličan konvertibilnom zajmu, ali koji je malo jednostavniji – investitor (poslovni anđeo) uplaćuje sredstva start-up tvrtki i u zamjenu za to stječe pravo da u budućnosti, pod određenim uvjetima, stekne udio u toj start-up tvrtki) te financijsku potporu od 1.500 eura za putne troškove sudjelovanja na događajima i sastancima. Više o Programu i načinu prijave pronađite OVDJE.
  3. RisingFoodStars – namijenjen je scale-up tvrtkama iz poljoprivredno-prehrambenog sektora koje žele povećati prodaju i proširiti svoje poslovanje na međunarodno tržište, prikupiti dodatna financijska sredstva te steći nove komercijalne partnere. Program je namijenjen tvrtkama koje su prošle fazu oblikovanja ideja, imaju kupce koji plaćaju i spremne su za značajan rast svjetskih razmjera. Ukoliko postanete članovi, Program vam pronalazi potrebna financijska sredstva dostupna unutar EIT Food fonda te imate mogućnost pristupa mreži investitora (mogućnost ostvarenja financijske potpore do 000 eura po poduhvatu putem financijskog ugovora Simple Agreement for future equity – SAFE te direktan pristup mreži od više od 50 potencijalnih investitora). Više o Programu i načinu prijave pronađite OVDJE.

 

Natječaji su otvoreni do 26. ožujka 2023. godine!

 

Ukoliko ste zainteresirani za prijavu, kontaktirajte TERA Tehnopolis, EIT Food HUB Hrvatska odnosno centar za provođenje EIT Food aktivnosti na području Hrvatske, putem e-pošte na ivona[at]tera[.]hr, telefonom na 031 251 002, osobno na adresu Trg Ljudevita Gaja 6, 31000 Osijek ili putem naše kontakt forme.