Teme za diplomske radove u RT-RK – Automotive

Navedene teme su već dodijeljene stipendistima RT-RK, a ostalim zainteresiranim studentima predlaže se da prate natječaje za stipendije tvrtke RT-RK kako bi sljedećih godina mogli dobiti sličnu temu.

 

Analiza različitih mehanizama za licenciranje softverskih modula u automobilskoj industriji

U automobilskoj industriji upravljačke jedinice ECU (engl. Electronic Control Unit) često sadrže više različitih funkcionalnosti. Proizvođači takvih upravljačkih jedinica imaju potrebu kontrolirati distribuciju funkcionalnosti među svojim korisnicima u cilju ponude različitih varijanti istog proizvoda uz minimalne izmjene proizvodnog procesa i minimalne troškove. Predmet ovog rada je analiza različitih tehnika za licenciranje modula, kako softverskih tako i hardverskih. Također analiza obuhvaća kripto analizu ponuđenih rješenja, mogućnost upravljanja njima, ažuriranje licenci kao i cijenu implementacije. Rezultati analize trebaju pružiti uvid u prednosti i mane predloženih rješenja.

 

Rješenje protokolskog stoga za među-procesorsku Ethernet komunikaciju u automobilskoj industriji

Moderne upravljačke jedinice ECU (engl. Electronic Control Unit) u automobilskoj industriji mogu sadržavati više procesora. U slučaju Ethernet komunikacije između njih i potrebe za maksimalnim iskorištenjem propusnog opsega, s minimalnim kašnjenjem, postavlja se pitanje optimalnog stoga protokola. U ovom radu je potrebno definirati jedno rešenje protokolskog stoga za među-procesorsku Ethernet komunikaciju. Osnovni zadatak predloženog rješenja je da osigura maksimalni propusni opseg 100BASE-TX Ethernet komunikacije, uzimajući u obzir vremensku dinamiku CAN i FlexRay podataka koji se razmjenjuju na istoj. Izvršiti mjerenja performansi predloženog rješenja i poznatog uIP TCP/IP stoga, gdje se može uočiti razlika performansi primjenom opisanog rješenja.

Optimizacija algoritma za manipulaciju paketima u uređajima za pristup i usmjeravanje u automobilskim komunikacijama

Današnji automobili opremljeni su nizom različitih upravljačkih jedinica koje u ovisnosti o namjeni i složenosti komuniciraju kroz različita komunikacijska sučelja. Zbog toga se pojavila potreba za spregom između raznorodnih uređaja kao i potreba za manipulacijom signala koji se na taj način razmjenjuju. Ova manipulacija unosi određenu nadogradnju i optimizacija istog je od ključnog značaja u modernim stvarno-vremenskim sustavima. Zadaci rada su: analiza i/ili optimizacija algoritma za manipulaciju; matematičko određivanje maksimalne dopuštene složenosti manipulacije kako bi se paket proslijedio u zadanom vremenskom intervalu; mjerenje i usporedba performansi uređaja opterećenog velikim brojem paketa bez manipulacija i a manipulacijama.

 

Oporavak od stanja s pogreškom kod komunikacije najčešće korištenim protokolima u automobilskoj industriji

Najčešće korišteni komunikacijski protokoli u automobilskoj industriji su CAN, FlexRay i CANFD. Odlika ovih protokola je mogućnost prebacivanja upravljačke jedinice u stanje s pogreškom kada se na sabirnici pojavi greška u komunikaciji. Potrebno je istražiti i opisati mehanizme vraćanja iz stanja s pogreškom te opisano modelirati na Aurix Tricore procesoru uz injekciju pogreške prilikom komunikacije. Osim toga potrebno je testirati otpornost na greške u komunikacijskom sustavu za pojedini protokol i izvesti mjerenja ponašanja sustava pri različitim opterećenjima sabirnice.

 

Prilagodba i integracija TCP/IP stoga u RTOS okruženje na Aurix platformi

TCP/IP je poznati stog protokola u računalnim mrežama. U radu je potrebno prilagoditi i integrirati postojeći TCP/IP driver. Nakon toga provesti testiranje u okruženju Aurix i Alpha ploče s aplikativnim scenarijima (HTTP strujanje, UDP naredbe). Kompletan razvoj potrebno je provesti na Aurix platformi.

 

Prilagodba i integracija drivera za CAN sabirnicu u Linux okruženju na Aurix platformi

CAN je jedan od najčešće korištenih komunikacijskih protokola u automobilskoj industriji. U radu je potrebno razviti novi CAN driver na osnovu postojećeg. Potrebno je prilagoditi i integrirati driver za CAN sabirnicu. Nakon toga treba provesti testiranje u okviru CAN mreže. Kompletan razvoj potrebno je provesti na Aurix platformi.

 

Vizualizacije grešaka i prikazivanje okvira s greškama uočenih pri primjeni DLL algoritmima za obradu videa

Pri prikazu video sadržaja moguće je uočiti razne artefakte u videu, poput artefakta gubitka paketa, artefakta stvaranja blokova, smrzavanja slike, itd. Postoje razni algoritmi za detekciju takvih artefakata u videu, za koje postoje gotove DLL biblioteke. U radu je potrebno napraviti rješenje koje će omogućiti dugotrajnu analizu video sadržaja i snimanje dijelova sadržaja na kojima je došlo do greške (artefakta) za kasniju analizu. Treba biti omogućeno odloženo pregledavanje snimljenih sadržaja sa seek/play/pause mogućnostima.

 

Preoblikovanje DLL biblioteka algoritama za rad s obradom videa za snimljene materijale i materijale uživo

Postoje razni algoritmi za obradu slike i videa za koje postoje gotove DLL biblioteke. U radu je potrebno definirati i implementirat API (engl. Application Programming Interface) k UI (engl. User Interface) aplikaciji koji omogućava prikaz artefakata u realnom vremenu. Napraviti UI za dinamičko učitavanje i konfiguriranje modula koji se oslanja na definirani API.

2017-07-03T13:09:40+02:00