Teme za diplomske radove u RT-RK – Black Box Testing

Navedene teme su već dodijeljene stipendistima RT-RK, a ostalim zainteresiranim studentima predlaže se da prate natječaje za stipendije tvrtke RT-RK kako bi sljedećih godina mogli dobiti sličnu temu.

 

Usporedba referentnog i prikazanog videa pri testiranju DTV uređaja BBT metodologijom

U testiranju DTV (engl. Digital Television) uređaja BBT (engl. Black Box Testing) metodologijom, DTV uređaju koji se testira obično se na ulaz dovodi poznati A/V sadržaj i potom se provjerava odziv uređaja na dani sadržaj. Problem koji treba riješiti u ovom radu je usporedba video sadržaja koji predstavlja odziv uređaja s ulaznim video sadržajem, pri čemu poseban aspekt problema predstavlja vremenska sinkronizacija u ova dva sadržaja. Kada je vremenska sinkronizacija sadržaja postignuta, potrebno je analizirati da li u odzivu uređaja dolazi do nepravilnosti u reprodukciji.

 

Unaprjeđenje algoritma za prepoznavanje tekstualnih znakova

Jedan od čestih zadataka u testiranju BBT (engl. Black Box Testing) metodologijom je prepoznavanje tekstualnih sadržaja u statičkim slikama. Izazovi koji se javljaju u ovom području vezani su za promjenljivu pozadinu iza tekstualnih sadržaja (gotovo uvijek se tekst nalazi u sloju iznad “živog” video sadržaja), prisustvo šuma u slici (kod analognih signala), nedovoljna veličina teksta i mnogi drugi. Zadatak ovog rada je unaprjeđenje pouzdanosti rada OCR (engl. Optical Character Recognition) algoritma u situacijama kada postoji referentna slika s traženim tekstom, pri čemu bi se do konačnog rezultata došlo kombiniranjem OCR algoritma s algoritmom za usporedbu slika.

 

Automatsko testiranje mobilnih uređaja s iOS i Android operacijskim sustavom

DTV (engl. Digital Television) uređaji nove generacije vrlo se često sprežu s drugim pametnim uređajima, najčešće telefonima i tabletima. Stoga je kod automatskog testiranja DTV uređaja potrebno automatizirati i interakciju s telefonima i tabletima. Zadatak ovog rada je proučavanje postojećih alata i metoda za white/gray/black box testing iOS i Android uređaja, izbor metoda koje se najbolje uklapaju u BBT (engl. Black Box Testing) okruženje i njihova integracija s postojećim alatima u BBT okruženju.

 

Algoritam za provjeru sinkronizacije video sadržaja i subtitlova

Kod prikaza subtitlova nad video sadržajima u HbbTV (engl. Hybrid Broadcast Broadband TV) okruženju, postavlja se zahtjev da točnost pojavljivanja subtitlova mora biti na razini okvira. HbbTV specifikacija definira specijalizirane funkcije za provjeru sinkronizacije video sadržaja sa subtitlovima, pri čemu se sama provjera oslanja na posebne hardverske komponente. Cilj ovog rada je razvoj softverskog rješenja koje bi funkcioniralo u skladu sa specifikacijom, a bilo bi u stanju provjeru sinkronizacije obaviti izvan realnog vremena na osnovu video snimke izvršenja testa na uređaju. Video snimak može poticati s kamere ili grabber uređaja.

 

Sinkronizacija audia i videa

Vrlo čest problem koji se javlja kod reprodukcije video sadržaja je nesinkroniziranost slike i tona pa se u području testiranja ovom problemu posvećuje posebna pažnja. HbbTV (engl. Hybrid Broadcast Broadband TV) specifikacija definira specijalizirane funkcije za provjeru sinkronizacije audio i video sadržaja, pri čemu se sama provjera oslanja na posebne hardverske komponente. Cilj ovog rada je razvoj softverskog rješenja koje bi funkcioniralo u skladu sa specifikacijom, a bilo bi u stanju provjeru sinkronizacije obaviti izvan realnog vremena na osnovu video snimke izvršenja testa na uređaju. Video snimak može poticati s kamere ili grabber uređaja.

 

Objektivna mjera kvalitete videa zasnovana na detektiranim artefaktima u videu

Ocjenu kvalitete videa moguće je dobiti subjektivnim metodama (koristeći ljudske promatrače) i objektivnim metodama (koristeći računalne algoritme). U radu je potrebno kombiniranjem rezultata više različitih algoritama za detekciju artefakata u video sadržaju predložiti objektivnu mjeru za ocjenu kvalitete video sadržaja. Kod projektiranja mjere treba uzeti u obzir što širi opseg parametara videa, kao što su dinamika sadržaja, rezolucija videa, norma kompresije, položaj područja u kojima se artefakti pojavljuju i slično. Potrebno je ispitati korelaciju rezultata koje projektirana mjera daje s rezultatima subjektivnih testova procjene kvalitete videa na odgovarajućem uzorku ocjenjivača.

 

Mjerenje QoS kod IP DTV uređaja

U suvremenim DTV (engl. Digital Television) uređajima IP (engl. Internet Protocol) sadržaji postaju ravnopravni sa standardnim DVB (engl. Digital Video Broadcasting) sadržajima. Kod testiranja rada DTV uređaja s IP sadržajima, vrlo je bitno konstantno praćenje kvalitete IP usluge. Cilj rada je pregled postojećih metoda analize QoS (engl. Quality of Service) kod IP mreža, kao i prilagođenje i integracija jedne od metoda u BBT (engl. Black Box Testing) okruženje.

2017-07-03T13:09:40+02:00