Suradnja Danieli-Systec-a i FERIT-a nastavlja se i na preddiplomskom studiju kroz završne radove.

Damian Svirac, Valentin Šimundić, Marko Grubeša izabrali su teme završnih radova u suradnji sa osječkim uredom tvrtke Danieli Systec.

Radovi će se izađivati na novoj seriji kontrolera S7 1500 i novom razvojnom okruženju TIA (Totally Integrated Automation) Portal i alatima. Radovi će integrirati u sebi gotovo sve nivoe upravljanja, elektro sheme (Eplan), izvšne i mjerne članove, PLC software (TIA Siemens), vizualizaciju (HMI) te više nivoe upravljanja, nadzora i raportiranja (L2). Novo okruženje omogućiti će povezivanje kontorolera i polja sa višim nivoima upravljanja i vizualizacijom i to sve zahvaljujući velikom broju funkcija i alata ugrađenih u jednu crossoftware platformu.

Za Danieli Systec smo čuli na predavanju koje je održao gospodin Ferdo Bošnjak u sklopu kolegija Osnove automatskog upravljanja. Nakon održanog predavanja, javili smo se gospodinu Ferdi radi odrađivanja neobavezne stručne prakse uz mogućnost izrade završnog rada. Ubrzo nakon toga krenuli smo na praksu uz naknadu (studentski ugovori) za vrijeme provedeno u uredu.

Početak je bio težak jer smo se prvi put susreli sa stvarima koje dosad nismo vidjeli. Na svu sreću, imali smo dobre mentore koji su nas uputili i olakšali nam upoznavanje s novim stvarima. Nismo uvijek dobivali direktne odgovore na naša pitanja, ali su nas mentori usmjeravali u pravom smjeru. Dobili smo teme završnih radova, ali smo najprije rješavali zadatke kao grupa. Nakon toga smo počeli samostalno raditi na svojim završnim radovima.

Atmosfera je bila radna, ali opuštena. Naučili smo puno novih stvari u relativno kratkom vremenskom razdoblju. Dobili smo uvid u način primjene informatike u industriji. Izrada završnog rada još uvijek je u tijeku, mentori su otvoreni za pitanja. Sve u svemu, drago nam je što smo ovdje odradili praksu, stekli iskustvo, naučili stvari koje nismo imali priliku naučiti na fakultetu te upoznali nove ljude. Radujemo se budućoj suradnji.

 

Valentin Šimundić (3. godina preddiplomskog studija računarstva)

Damian Svirac (3. godina preddiplomskog studija računarstva)

Marko Grubeša (3. godina preddiplomskog studija računarstva)