Pred vama se nalazi početak nove akademske godine, no spremni ste uložiti u sebe i svoja znanja na područjima UX/UI dizajna te web i mobile developmenta, u to smo sigurni! 

 

Kako bi developeri i dizajneri dalje usavršavali svoja znanja i vještine u svojim područjima, potrebno je uložiti dodatnog truda. Internet nudi mnoštvo korisnih informacija, no kako se ne biste izgubili u moru informacija, odabrali smo samo one najkvalitetnije koje će vam omogućiti daljnje razvijanje u vašim područjima.

 

Frontend development

U području frontend developmenta bismo izdvojili materijale koji se odnose na HTML / CSS i JavaScript. Kako biste se lakše snašli među materijalima, organizirani su po izvorima (knjige ili websiteovi). Nakon što izbrusite svoje vještine, dodatno ih možete unaprijediti u Tvornici na Frontend developer praksi. 

Websiteovi za učenje (HTML/CSS)

Najkorisniji website od navedenih kojeg naši frontend developeri ističu je CSS-Tricks

Knjige za učenje (JavaScript)

 

Knjige koje naši developeri ističu kao najkorisnije trenutno za uvod u svijet frontenda su Eloquent JavaScript i JavaScript: the Good Parts. Poslužit će vam kao odlična podloga za učenje. 

 

Backend development

Za backend development su izdvojeni websiteovi s kojih možete konstantno učiti nove informacije te jedan izvor kako biste mogli ostati u toku s novim informacijama i tehnologijama. 

Ako vas zanima razvoj servera, aplikacija i baza podataka, ovo su prave informacije za vas! Također, ukoliko ste spremni svoje znanje i vještine podijeliti s nama, prijavite se na Backend developer praksu i dodatno unaprijedite svoje znanje.

Websiteovi za učenje 

Te konačno, kako biste ostali u toku s novostima iz područja backend developmenta, a isto tako i developmenta općenito, savjetujemo vam da pratite Laravel News! Na websiteu možete naći i njihov podcast koji za sada ima već preko 100 epizoda te je svakako vrijedno popratiti. Laravel je jedan od najpopularnijih PHP frameworka koje i mi koristimo za custom projekte te svakako preporučamo da istražite. Također, preporučamo i druge popularne frameworke poput Magenta i Symfonya koje koristimo za razvoj e-commerce rješenja. U nastavku su vam priloženi materijali iz kojih možete malo više saznati o navedena dva frameworka te se tako upoznati s cijelom pričom backend developmenta u Tvornici.

Magento materijali

Pimcore materijali (Symfony framework) 

 

Android development

Ako je vaša strast usmjerena na kreiranje Android aplikacija i spretni ste u Javi, Kotlin bi vam se mogao činiti kao još bolje rješenje (no i ako niste najspretniji s Javom i Kotlinom, bez brige, u materijalima se nalazi sve što vam je potrebno).  Izdvojili smo vrlo korisne materijale koje će vam omogućiti usavršavanje znanja i vještina o Android developmentu. Također imate priliku usavršiti se i u Tvornici na Android development praksi, jednoj od mnogih koje organiziramo!

Websiteovi za učenje

Youtube materijali

Ukoliko ste početnik u Android svijetu, prva dva navedena Youtube kanala će vam biti od velike koristi. 

Android knjižnice 

Mnoštvo korisnih informacija i uputa, također smo ih izdvojili kako ni u jednom trenutku ne biste ostali bez novih informacija.

 

 

iOS development

Ako vas više zanima iOS development te ukoliko biste se htjeli upoznati sa Swift jezikom i početi razvijati svoje iOS aplikacije, naći ćete ove sljedeće materijale vrlo korisnima. Svaki izvor je pažljivo izabran te su informacije relevantne i vrlo kvalitetne. Ako se želite ubaciti u svijet iOS developmenta te surađivati s nama i naučiti još više, pročitajte iskustvo s iOS developer prakse gdje možete saznati što sve prolaze naši iOS praktikanti, no prije svega, provjerite materijale koji vas mogu uvesti u svijet iOS developmenta: 

Websiteovi za učenje

Ukoliko ste početnik u svijetu iOS developmenta, preporučamo vam website Swift by Sundell na kojem ćete naći materijale kreirane za početnike. 

Ako ste vizualni tim, preporučamo YouTube materijale  Paul Solta i Sean Allena.. Također preporučamo da zapratite sljedeće developere od kojih možete naučiti i jednostavne i napredne tehnike iOS developmenta, a to su David Tran i Code with Chris

 

UX/UI dizajn

Ako ste više umjetnički nastrojeni i želite se baviti dizajniranjem web ili mobilnih aplikacija, iz priloženih materijala možete saznati korisne informacije koje će vam uvelike olakšati rad. No i ako ste početnik s interesom za UX/UI dizajn, ne brinite, svi su negdje počeli. Učeći iz ovih materijala ćete saznati sve što vam je potrebno kako biste uspješno dizajnirali websiteove i kako vašu strast pretvoriti u profesionalni rad. 

Websiteovi za učenje

Kombinacija ovih navedenih web stranica će vam dati odličnu podlogu za učenje UX/UI dizajna u samom početku. 

 

Potrebne alate i video tečajeve za UX/UI dizajn možete naći na stranicama LearnUX.

 

Youtube kanali koje preporučamo kako biste saznali više o dizajnu iz prve ruke su The Futur  i

AJ&Smart. Na njima ćete naći mnoštvo videa na temu UX/UI dizajna te ako ste skloni učenju s Youtubea, ovo će vam biti odlično rješenje.

 

Kako biste lakše stvarali svoje grafike i kako nikad ne biste “presušili” s fotografijama koje će vam biti potrebne, izdvojili smo za vas nekoliko websiteova s kojih možete besplatno preuzimati slike. 

 

U konačnici, kako biste našli inspiraciju za svoje dizajne, to ćete moći lako uz Instagram, društvenu mrežu baziranu upravo na vizualnom sadržaju. Mnoštvo UX/UI dizajnera objavljuje svoje radove na Instagramu te profili koje smo izdvojili su UX goodies i Daily web design. Oba profila su u potpunosti ispunjena kvalitetnim sadržajem te će vam definitivno poslužiti kao dobra inspiracija.

Vjerujemo da će vam svi priloženi materijali biti od koristi te da smo vam pomogli u usavršavanju vašeg znanja i vještina. Ukoliko želite znati više i želite iskustvo rada u IT zajednici, kontaktirajte nas na društvenim mrežama ili putem naše e-mail adrese hello@factory.hr.

Prijave na prakse su uvijek otvorene te ukoliko imate pitanja, javite se našem HR manageru na  marko.hr@factory.hr. Ako mislite da bismo trebali updateati našu listu materijala, molimo vas da nam pošaljete korisne materijale i linkove!