Android praksa je jedna od više različitih studentskih praksi otvorenih tijekom cijele godine u Factoryu. Drago nam je surađivati s mladim osobama željnim novih znanja koje teže ostvarenju svojih ciljeva. Kroz studentsku praksu, prilagođenu vama, dobijete profesionalni feedback, a vaš kolega Tomislav je jedan od proaktivnih studenata koji se odlučio napraviti korak naprijed.

Upoznajte Tomislava, apsolventa na 3.godini preddiplomskog studija računalstva na FERITu i njegovo iskustvo s Android prakse u našem osječkom uredu!

Iskustvo-s-Android-prakse-u-Osijeku

Tomislave, kako si se odlučio za Android praksu u Factoryu?

Za praksu u Tvornici sam se odlučio kad sam se našao u svojevrsnom limbu, odnosno u nezgodnoj poziciji gdje sam imao određenu količinu znanja i vještina u Javi i Androidu, ali i dalje nedovoljnu za profesionalnu poziciju Android Developera.

Samostalno učenje više nije bilo toliko efikasno kao prije pa sam odlučio potražiti pomoć, mentorstvo i produktivnu okolinu u kojoj bi mogao nastaviti svoj rast. Razmotrio sam svoje opcije i odlučio provesti idućih mjesec dana s ekipom iz Tvornice.

Jesi li istraživao tko će ti biti mentor, hoćeš li ga uopće imati?

Pročitao sam nekoliko blog postova vezanih uz Android praksu i često se pojavljivao neki Matija. Prijašnji praktikanti su ga većinom ocijenili savršenom ocjenom, a ja vam ovim putem mogu reći da Matija nije SAVRŠEN. Da, znam, i ja sam se razočarao. 😉

Sve u svemu, vrhunski mentor koji je uvijek spreman pomoći. Kako bih ga ocijenio? Matiji bi dao solidnih 4.8/5

Postoji li nešto u koracima koje je potrebno napraviti za prijavu za praksu gdje si razmislio da odustaneš od prijave?

Ne vidim gdje bi netko mogao odustati jer, po mome iskustvu, prijava nije mogla biti jednostavnija. Nakon slanja same prijave u obliku CV-a i motivacijskog pisma slijedi popratni zadatak kojega je potrebno riješiti od kuće. Nakon nekog vremena HR Marko se vraća sa stručnim feedbackom i terminom za intervju.

Koliko si se bojao svog (ne)znanja dan prije početka prakse?

Nisam. Nisam se imao čega bojati. Razmišljao sam, ako su me primili na praksu nakon riješenog ulaznog zadatka te nakon obavljenog intervjua, valjda znaju koga su doveli u svoju firmu te kakvo mu je znanje, ne bi trebalo biti iznenađenja. Nadam se da je tako i bilo.

Koliko ti je znanje s faksa pomoglo na praksi?

Vjerojatno puno više nego što sam svjestan, iako mislim da i dalje nedovoljno.

S faksa sam pokupio neka opća načela programiranja u C-u,nešto objektno-orijentiranog programiranja i SQL. Mislim da je i sam FERIT svjestan toga pa se trudi biti u korak s potrebama tržišta. Tako je već i narednoj generaciji, nakon moje 🙁 dodao neke zanimljive programerske kolegije poput razvoja web i mobilnih aplikacija te RPPOON, kolegij dugog imena koji razrađuje tematiku struktura, načela i obrazaca u programiranju.

Osim stručne literature namijenjene redovnoj nastavi na fakultetu, odakle si učio o programiranju prije nego si došao u Tvornicu?

Bilo je tu dosta toga, od Medium članaka pa sve do YouTube videa, istaknuo bih „CodingWithMitch“ i „SimplifiedCoding“.

Udemy tečajevi su me također dosta dobro služili. Materijala za učenje ima stvarno puno tako da je ponekad teško usredotočiti se na samo jedan. Također, zna se dogoditi da ljudi zapnu u nekakvoj petlji gdje samo čitaju dokumentaciju i gledaju videe bez da išta implementiraju.

Meni osobno je najviše odgovaralo kada bi se bacio na pisanje aplikacije i učio na svojim pogreškama, tako da bi to preporučio i drugima da pokušaju.

Što ti je najdraže vezano uz Android praksu u Tvornici?

Najdraži dio prakse mi je bio kada uspješno odradim dobiveni zadatak. Iako to zadovoljstvo i ta sreća ne traje dugo jer ubrzo nakon uspješno odrađenog zadatka, mentor uleti s novim, većim i težim izazovom.

Android-praksa-u-Osijeku

Što je od zadataka bilo najteže i kako si riješio poteškoće?

Ovdje nema iznenađenja. Definitivno implementiranje Dagger-a koji je na prvi, drugi i treći pogled potpuno neshvatljiv za nedužnog prolaznika i osobu koja se s njime još nije susrela.

Poteškoća sam se rješavao pretraživanjem nepresušnog interneta, što obuhvaća, ali ne ograničava, čitanje dokumentacije i članaka, gledanje predavanja, konferencija i tutoriala na YouTube-u…

Nakon nekog vremena bi uskočio mentor koji bi me usmjerio i skrenuo pažnju na neke detalje što bi me u tom trenutku još više zbunilo, ali unazad gledano, odvelo na pravi put.

Koliko se tvoje znanje povećalo od početka pa do kraja prakse u Tvornici?

U prethodnom mjesecu sam stekao zavidnu količinu znanja o Androidu. Za to je bila zaslužna ekipa iz Tvornice na čelu s mentorom Matijom, ali i Android Dev Akademija u organizaciji Osijek Software City-a gdje sam prikupljao znanja i vještine od desetak iskusnih developera iz Osijeka i okolice. Na to moje predzanje, nadodao sam još znanje Kotlina i Jave te sam naučio koristiti razne tehnologije poput RxJava, RxKotlin, Kotlin, Dagger-a, Koin-a, Firebase-a…

Kakav dojam je na tebe ostavio ostatak tima?

Ukratko, tim je stručan, produktivan i opušten.

Zbog kojih bi stvari kolege studenti trebali doći na praksu u Tvornicu?

Studenti bi trebali doći u Tvornicu kako bi vidjeli kako izgleda radni dan u jednoj informatičkoj firmi. Od menadžmenta do developera, važno je vidjeti kako svi ti pokretni dijelovi zajedno funkcioniraju.

Tomislave, koja ti je najdraža developerska fora?

development-jokes

Od prakse do prve samostalne aplikacije!

Kako je Tomislav i njegovo znanje raslo i napredovalo iz tjedna u tjedan, mentor mu je zadao zadatak gdje je morao napraviti aplikaciju koja će objediniti svo njegovo znanje i prikazati ga na svojoj prvoj aplikaciji.

Tomislav je napravio aplikaciju pod nazivom “Pertlice” kroz koju možete naučiti vezati pertle! Naizgled jednostavna i šaljiva aplikacija, omogućila je Tomislavu da utvrdi svoje znanje iz Kotlina, RxKotlin-a, ViewPager-a, Koin-a i Firebase-a!

pertlice_new

Postani i ti dio Factory tima!

Na Android praksu se možeš prijaviti tijekom cijele godine te izabrati ured u kojemu ćeš ju raditi; Osijek ili Virovitica. Prilikom prijave i razgovora u Factoryu ćemo se potruditi saznati tvoje interese i ciljeve kako bismo znali u kojem smjeru te “gurnuti”. 

Također, kako bi svoje znanje i vještine mogao usavršiti i prije dolaska u Factory, odabrali smo i prikupili materijale koji će ti biti vrlo korisni. 

Svakom praktikantu pristupamo individualno te onim najboljima nudimo plaćenu studentsku praksu i na kraju posao. 

Ako te zanima kako izgledaju ostale studentske prakse u Factoryu, provjeri na:

Prijave na praksu su uvijek otvorene! Prijavite se, i poput kolege, napravite korak prema ostvarenju vašeg cilja.

Ako imate dodatnih pitanja prije same prijave na praksu, obratite se našem HR manageru, Marku, na marko.hr@factory.hr