Gostujuće predavanje održati će Marko Vidović i Gordan Galić, predstavnici tvrtke Xylon i inženjeri s višegodišnjim iskustvom, u okviru predmeta “Dizajn računalnih sustava”, od 11:30 do 13:00 sati (prostorija K2-1).

Svrha predavanja je studente upoznati s tehnologijom programabilnih FPGA/SoC čipova i njihovoj primjeni u ugradbenim sustavima za obradu videa i računalni vid.

Na predavanju ćemo studentima predstaviti izazove odabira najefikasnijih arhitektura elektroničkih kontrolera (ECU) za automobilske sustave pomoći vozaču pri parkiranju i sustave autonomne vožnje. Objasnit ćemo kako se u Xylonu koriste programabilni FPGA i SoC čipovi za projektiranje najnaprednijih parkirnih kamera od 360°.

Analizirati ćemo najvažnije detalje arhitekture tih ugradbenih sustava i objasniti implementirane sklopove za obradu video signala, memorijski podsustav SoC čipa, fuziju senzora i sinkronizaciju između video ulaza i izlaza. Osvrnuti ćemo se na integraciju neuronskih mreža i sustava računalnog vida unutar istog čipa, te objasniti razvojne korake, alate i metodologije koje Xylonovi timovi koriste pri razvoju ovakvih čipova.