Kada? Utorak, 21.3. od 13:30 do 14:45 sati.

Gdje? Dvorana T2-31 u zgradi FERIT-a u ulici Kneza Trpimira 2b 

Trajanje? 2 školska sata.

Kroz jedan blok predavanja iskusni stručnjaci u radu s Mainframe platformom tvrtke CROZ d.o.o. pružit će vam priliku uvida u njenu samu bit. Kratko će vas provesti kroz povijest razvoja Mainframea do dana današnjeg predstavljajući glavne značajke arhitekture, tehnologije i načina rada, principe virtualizacije, operativne sustave i prateće podsustave, kao i specifičnosti metodologije upravljanja platformom te radne uloge djelatnika koji rade na Mainframeu.

  • Što je to legacy, a što moderni workload?
  • Kako se Mainframe nosi s izazovima modernizacije računalnih platformi?
  • Gdje je Mainframe u odnosu na cloud, containere i DevOps paradigmu?
  • Što je to što odvaja Mainframe od ostatka računalnog svijeta?
  • Koje su njegove prednosti, ali i koji su mu nedostatci?
  • Koja je pozicija i svrha u odnosu na zahtjeve tržišta?
  • Koje su potrebe znanja rada na Mainframeu na tržištu rada?

Sve to propraćeno iskustvenim primjerima iz višegodišnje prakse.

 

O predavaču

Marko Jurman je proaktivan i iskusan sistem inženjer. Ne zna se voli li više jedrilicu ili bicikl, a svakako obožava biti sam svoj majstor. U petnaest godina, koliko je u IT industriji, radio je u području uspostavljanja, održavanja i nadogradnje infrastrukture i operativnog sustava za državne informacijske sustave. S Mainframe sustavima bavi se od početka svoje karijere, a specijalno i naročito s IBMovim (hardver i softver) te uspostavom razmjene podataka između institucija. Osim toga, nisu mu strani niti poslovi migracija (BMC-IBM) i automatizacije sistema.

Marko svoje veliko znanje voli nesebično dijeliti, pa mu zato ne fali niti predavačkog iskustva na IBM Mainframe tečajevima. U njegove predavačke vještine ćeš se moći uvjeriti i sam/a.  😊