Njegovo Veličanstvo Mainframe

Kada? Četvrtak, 20.1. u 9:00 sati.

Gdje? Dvorana K2-12 u zgradi FERIT-a u Kampusu (Cara Hadrijana 10b) ili https://bigblack.ferit.hr/b/gor-ey8-ziq-rrg (online). 

Trajanje? 2 školska sata.

Kroz jedan blok predavanja iskusni stručnjaci u radu s Mainframe platformom tvrtke CROZ d.o.o. pružit će vam priliku uvida u njenu samu bit. Kratko će vas provesti kroz povijest razvoja Mainframea do dana današnjeg predstavljajući glavne značajke arhitekture, tehnologije i načina rada, principe virtualizacije, operativne sustave i prateće podsustave, kao i specifičnosti metodologije upravljanja platformom te radne uloge djelatnika koji rade na Mainframeu.

Što je to legacy, a što moderni workload?
Kako se Mainframe nosi s izazovima modernizacije računalnih platformi?
Gdje je Mainframe u odnosu na cloud, containere i DevOps paradigmu?
Što je to što odvaja Mainframe od ostatka računalnog svijeta?
Koje su njegove prednosti, ali i koji su mu nedostatci?
Koja je pozicija i svrha u odnosu na zahtjeve tržišta?
Koje su potrebe znanja rada na Mainframeu na tržištu rada?

Sve to propraćeno iskustvenim primjerima iz višegodišnje prakse.

 

O predavaču

Ivo Štampalija djelatnik je tvrtke CROZ d.o.o. s puno “utakmica u nogama” na raznovrsnim projektima i u raznim ulogama počevši od 2003. Od početka svoje karijere bavio se sistem inženjerskim poslom na Mainframeu počevši kao “mali od kužine” radom na poslovima svakodnevnog održavanja pa sve do sudjelovanja u planiranjima i izvedbama implementacije ili migracije Mainframea i njegovih sustava i podsustava. Specijalistički se orijentirao aplikativnim, middleware i sustavima za nadzor rada platforme. S obzirom na stečena iskustva održao je niz tečajeva u Hrvatskoj i izvan zemlje iz domene Mainframe tehnologije te se dotakao i domene vođenja sistem inženjerskih projekata. U zadnje vrijeme posvećen je praksi uvođenja DevOps paradigme u svijet Mainframea.